Wednesday, May 02, 2007

Murdoch vrea Wall Street Jurnal

News Corp nu era deja suficient de mare. Vrea sa se faca si mai mare. O noua posibila achizitie ar putea fi Dow Jones & Co, grupul de presa financiara care detine Wall Street Journal, care este poate singurul citidian american care poate spune fara mustrari de constiinta ca e este independent. La sfarsitul zilei de bursa de luni News Corp oferea 2 miliarde de dolari peste pretul de bursa, cu 63% mai mult. Wall Street Journal a raspuns deja, si nu sint singurii. Toate astea in plin scandal in Marea Britanie, unde ceea ce functioneaza la ei ca un Consiliu al Concurentei analizeaza daca nu cumva e impotriva libertatii de informare ca News Corp a cumparat o parte din ITV.

Daca va avea si Wall Street Journal, News Corp isi consolideaza puterea care face organizatia sa fie un adevarat pericol pentru legatura oamenilor cu realitatea. In caz ca nu aveti o imagine completa a monstrului click aici. Pentru povestea monstrului click aici

Problema cu News Corp nu e ca e mare. Pentru ca inca e un grup privat. Acum imaginati-va un guvern format de General Electric si AIG si care foloseste News Corp pe post de televiziune publica. Unii, mai consiprationisti din fire vor spune ca el deja exista. Slava cerului, inca nu.

UPDATE: Am scris si in Adevarul . Dar. Destul de multi specialisti din SUA spun ca preluarea se va face pentru ca actionarii majoritari vor avea de aparat prea multe procese din partea celor mici si, of course, multi. Asa ca de ce ma temeam nu scapam. Un coleg care spunea ca povestea asta nu are nici un efect asupra Romaniei. Il contrazic: prin aceasta achizitie Murdoch va avea control asupra unui cotidian care poate influenta bursa/bursele, dupa bunul plac. Si deci si a noastra. O fi sunind conspirationist dar e grav.

No comments: