Tuesday, May 01, 2007

De azi din Adevarul

St. Pixels, prima congregaţie on-line


În Marea Britanie, 1.800 de persoane au creat o comunitate virtuală

Internetul are limite nebănuite, dar şi unele care păreau clare. Puţini oameni îşi puteau imagina cu câţiva ani în urmă că se va deschide o biserică pe internet. Dar iată că ea există, creată în Marea Britanie, la www.stpixels.com.

Comunitatea nu este mare, dar e în creştere. Lansată propriu-zis de aproape un an, biserica virtuală are 1.800 de membri înscrişi şi o medie de 600 de vizitatori pe zi, cu siguranţă mai mult decât o biserică de cartier, dar mai puţin decât o catedrală. Stpixels.com a fost creată de aceeaşi echipă care realizează şi o revistă creştină, iar finanţarea provine dinspre Biserica Metodistă Britanică. Pe fondul unei scăderi internaţionale a interesului pentru religie on-line, cu 23% mai puţin decât anul trecut, conform unor date Hitwise, St. Pixels are succes pentru că funcţionează ca o reţea socială, scopul administratorilor fiind să devină o comunitate 3D, asemănătoare din punct de vedere al construcţiei cu altele mai celebre ca Second Life, unde au fost create deja biserici virtuale. A merge la slujbă la St. Pixels înseamnă cu totul altceva. Utilizatorii trebuie întâi să-şi creeze un avatar, să aleagă o figură de desene animate şi un nume de cont prin care să fie identificaţi.

Click pentru rugăciune

Ca într-o biserică obişnuită, există rugăciuni, conduse de membri ai comunităţii, unii dintre ei hirotonisiţi. Atenţia asupra acestei biserici a crescut recent după ce a "apărut" la o emisiune de profil de la Radio BBC 4. Emisiunea difuzează săptămânal muzică bisericească cântată de corul câte unei biserici. 25 de membri ai St. Pixels s-au adunat într-o locaţie reală şi au cântat, inclusiv unul care a călătorit din SUA până în Marea Britanie pentru asta. Două milioane de ascultători au aflat despre St. Pixels, iar administratorii site-ului se aşteaptă la o creştere rapidă a numărului de membri ai congregaţiei. Site-ul mai oferă şi conţinut video şi audio specific şi creatorii pregătesc şi alte noutăţi. "Ne place să fim cât mai inovativi şi să experimentăm tot timpul", declara, pentru MediaLife, Steven Goddard, unul dintre artizanii St. Pixels. "Ne-am bucurat că ne-am întâlnit pentru că aşa mărim echipa care lucrează pentru dezvoltarea bisericii", continuă el. El spune că internetul va fi un mediu care să aducă biserica mai aproape de oameni şi să facă practicarea religiei mai "simpatică".

No comments: